‘Αγιοι Τόποι και Σινά 6/12-14/12, 9 ημ.


Άγιοι Τόποι:
Οι όροι Άγιοι Τόποι και Σινά αναφέρονται στις περιοχές της Παλαιστίνης,του Ισραήλ και της Αιγύπτου που έχουν ιστορική και θρησκευτική αξία. Από τους πρώτους χρόνους του Χριστιανισμού άρχισαν να συρρέουν στους Αγίους Τόπους ευλαβείς προσκυνητές. Κατά συνέπεια, σιγά σιγά άρχισαν να καθιερώνονται τα προσκυνήματα. Ακόμα και μετά την άλωση της Ιερουσαλήμ από τους Άραβες εξακολουθούσαν ακώλυτες οι αποδημίες των Χριστιανών στους Αγίους Τόπους.
Στα ταξίδια με τον τίτλο «Άγιοι Τόποι» επισκεπτόμαστε τα μέρη που σχετίζονται με την ζωή, την διδασκαλία, τα θαύματα, το πάθος και την ανάσταση του Χριστού. Ταυτόχρονα τα ίδια μέρη σχετίζονται με τους προπάτορες του Χριστού της Παλαιάς Διαθήκης. Οι Άγιοι Τόποι συνδέονται επίσης και με την ίδρυση της πρώτης αποστολικής και μαρτυρικής εκκλησίας. Σε αυτά τα μέρη ήρθε η Αγία Ελένη το 33ο μ.Χ. ως προσκυνήτρια και ίδρυσε εκατοντάδες ναούς και μονές. ‘Έκτοτε καθιερώθηκαν στην παγκόσμια συνείδηση ως οι Άγιοι Τόποι. Από τότε και ως σήμερα η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία κατέχει στην φύλαξη και διακονίας της τα περισσότερα και σημαντικότερα προσκυνήματα των Αγίων Τόπων.
Σινά – Αγία Αικατερίνη
Η Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά (ή Ιερά Μονή του Θεοβαδίστου Όρους Σινά όπως αποκαλείται επίσημα), είναι κτισμένη στις παρυφές του όρους Σινά, στην ομώνυμη χερσόνησο. Η Μονή αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Σύμφωνα με μαρτυρίες, θεωρείται η παλαιότερη χριστιανική μονή στον κόσμο. Όμως και η Ιερά Μονή του Αγίου Αντωνίου κοντά στο Κάιρο, θεωρείται ότι κατέχει ανάλογη διάκριση.
Ιστορικά, η παλαιότερη μαρτυρία για ύπαρξη μοναστικής ζωής στη περιοχή είναι του 381-384 μ.Χ. Επί βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού, ανάμεσα στο 527 και 565, ανεγέρθηκε η μονή στο σημείο που βρίσκονταν η «φλεγόμενη βάτος» του Μωυσή. Το μέρος θεωρείται ιερό για χριστιανούς, μουσουλμάνους και Εβραίους.
Ως απάντηση σε αίτημα μοναχών της μονής για προστασία, η μονή έλαβε από τον Μωάμεθ «ιδιόγραφη υποχρέωση» ή Διαθήκη (Αχτναμέ), επικυρωμένη με το αποτύπωμα της ίδιας της παλάμης του. Αυτή περιγράφει τα δικαιώματα των χριστιανών που ζουν με τους Μωαμεθανούς.
Η βιβλιοθήκη της μονής διατηρεί την δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή χειρογράφων και Κωδίκων της πρωτοχριστιανικής περιόδου, μετά από αυτή του Βατικανού. Ο «Σιναϊτικός κώδικας», που βρίσκονταν αρχικά στη μονή ως τον 19ο αιώνα, τώρα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.
Στο μοναστήρι βρίσκονται επίσης εικόνες, οι παλαιότερες από τις οποίες είναι του 5ου και του 6ου αιώνα. Κατά αυτή τη περίοδο διετέλεσε ηγούμενος της μονής ο άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης ο λεγόμενος «της Κλίμακος».

1η Ημέρα, Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018, Μετάβαση στην Θεσσαλονίκη – πτήση για Τελ Αβίβ – Ιερουσαλήμ / Πανάγιος Τάφος

Αναχώρηση απ’ το αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Θεσσαλονίκης. Έλεγχος διαβατηρίων, και πτήση προς το Τελ Αβίβ με την Aegean Airlines, στις 12.00 το μεσημέρι, άφιξη στις 14.10 στο αεροδρόμιο. Τυπικές διαδικασίες συνόρων. Επιβίβαση στο λεωφορείο μας και αναχωρούμε για τον Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου μας, όπου θα προσκυνήσουμε τον Πανάγιο και Ζωοδόχο Τάφο του Χριστού μας, την Αποκαθήλωση, τον Φριχτό Γολγοθά, τον Τόπο της Εύρεσης του Τιμίου Σταυρού και άλλα προσκυνήματα που βρίσκονται εντός του Ναού της Αναστάσεως. Μετάβαση στο ξενοδοχείο μας, τακτοποίηση στα δωμάτια, δείπνο και διανυκτέρευση.

2η Ημέρα, Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018, Μετάβαση στο Σινά/Αγία Αικατερίνη – Πανηγυρικός Εσπερινός

Πρωινό. Νωρίς το πρωί επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση για το Θεοβάδιστο Όρος Σινά και την Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης. Περνάμε από την Νεκρά θάλασσα (στάση) και βαδίζοντας κατά μήκος της, φθάνουμε στην συνοριακή πόλη Εϊλάτ, στον κόλπο της Άκαμπα, δίπλα στην Ερυθρά θάλασσα. Διέλευση συνόρων Εϊλάτ και Τάμπας. Η διαδρομή μας είναι μοναδική σε ομορφιά, μέσα στην χρωματιστή έρημο του Σινά με τους γραφικούς Βεδουίνους. Φθάνουμε στην ιστορική Μονή της Αγίας Αικατερίνης, η οποία είναι χτισμένη στους πρόποδες του Όρους του Μωυσέως και σε υψόμετρο 1.570 μέτρων. Παρακολούθηση του Πανηγυρικού Εσπερινού. Δείπνο και διανυκτέρευση. Για όσους μπορούν και επιθυμούν, ανάβαση στην Αγία Κορυφή (2.280μ.), εκεί που ο Μωυσής έλαβε τις 10 εντολές και από όπου η ανατολή του ηλίου πάνω από την έρημο και τα άγρια βουνά προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα.

3η Ημέρα, Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018, Εορτή Αγίας Αικατερίνης/Θεία Λειτουργία

Στο κέντρο αυτό του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας η παρακολούθηση της κατανυκτικής Ακολουθίας για την εορτή της Αγίας, θα είναι μια αξέχαστη εμπειρία, στο Καθολικό της Ι. Μονής της Αγ. Αικατερίνης. Ακολούθως οι Σιναΐτες Πατέρες θα μας ξεναγήσουν και θα προσκυνήσουμε τα λείψανα της Αγ. Αικατερίνης, το παρεκκλήσιο της «φλεγόμενης και μη καιόμενης Αγίας Βάτου», το πηγάδι του Ιοθώρ, το Οστεοφυλάκιο και θα θαυμάσουμε στο μουσείο της Μονής σπάνιες εικόνες εγκαυστικής τέχνης και εκκλησιαστικά κειμήλια. Για την συνέχεια και για όσους επιθυμούν μετάβαση στο κελί που ασκήτευε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα ο Άγιος Παίσιος. Και άλλες τοπικές επισκέψεις. Δείπνο και διανυκτέρευση.

4η Ημέρα, Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018, Σινά – Νεκρά θάλασσα – Άγιοι Τόποι

Εκκλησιασμός, πρωινό και αναχώρηση για τα σύνορα με το Ισραήλ. Διέλευση συνόρων, τυπικές διαδικασίες και άφιξη μετά από διάφορες στάσεις (Νεκρά θάλασσα), καθ οδόν για ξεκούραση. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

5η Ημέρα, Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018, Γεθσημανή – Ιερουσαλήμ – Πατριαρχείο

Εκκλησιασμός και προσκύνημα στην Γεθσημανή, στο Θεομητορικό Μνήμα. Επίσκεψη στον Κήπο της Γεθσημανής όπου ο Βράχος της Αγωνίας και ο Τόπος της Προδοσίας. Καθώς και για την Ιερά Μονή του Πρωτομάρτυρος Αγ. Στεφάνου όπου και ο Τόπος Λιθοβολισμού εκτός των Τειχών της παλιάς πόλης. Από την Πύλη των Λεόντων, θα μεταβούμε στον Οίκο Ιωακείμ και Άννας, στον Τόπο όπου γεννήθηκε η Παναγία μας. Συνεχίζουμε για την Προβατική Κολυμπήθρα, Λιθόστρωτο και φθάνουμε στην φυλακή του Χριστού μας, στο ΠΡΑΙΤΩΡΙΟ. Ακολουθεί η Οδός του Μαρτυρίου, στάσεις του Χριστού μας, πριν από τον φρικτό Γολγοθά. Στάση όπου ο Χριστός μας έπεσε από το βάρος του Σταυρού και παρέλαβε τον Σταυρό ο Σίμων ο Κυρηναίος, Οίκο της Αγίας Βερονίκης, το σημείο συναντήσεως με την Παναγία μας, Πύλη της Καταδίκης. Άφιξη στην Αγία Αυλή, στον Γολγοθά και στον Πανάγιο Τάφο. Μετάβαση στο Πατριαρχείο, όπου θα συναντηθούμε με την Α.Θ.Μ. Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο τον Γ. Συνεχίζουμε με επίσκεψη στον Πατριαρχικό Ναό των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης και σε μοναστήρια εντός της Αγίας Πόλεως, Αγίου Παντελεήμονος, Σαιδανάγιας, Μεγάλης Παναγίας. Χρόνος ελεύθερος στην παλιά πόλη των Ιεροσολύμων και στον Πανάγιο Τάφο του Χριστού μας. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.

6η Ημέρα, Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018, Γαλιλαία – Τιβεριάδα

Πρωινό και αναχώρηση για μία ολοήμερη επίσκεψη στην περιοχή της Γαλιλαίας. Στη Ναζαρέτ θα προσκυνήσουμε τον Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Συνεχίζουμε με την Κανά, στην οποία πραγματοποιήθηκε το πρώτο θαύμα του Κυρίου, της «μετατροπής του ύδατος εις οίνον», και το Όρος Θαβώρ, όπου έγινε η Μεταμόρφωση του Κυρίου μας. Ακολούθως προαιρετικό γεύμα με ψάρι της λίμνης Γενησαρέτ και προαιρετική βόλτα με πλοιάριο μέσα στην λίμνη. Επίσκεψη στην Καπερναούμ, όπου πραγματοποιήθηκαν τα περισσότερα των θαυμάτων του Κυρίου μας και διέλευση από το Όρος των Μακαρισμών, όπου ο Κύριός μας έκανε την επί του Όρους Ομιλία και ευλόγησε τους 5 Άρτους και τους 2 Ιχθύες, με τα οποία έφαγαν και χόρτασαν 5.000 άτομα. Σήμερα ολοκληρώνουμε την προσκυνηματική ημέρα μας, με επίσκεψη στην Ιερά Μονή των Αγ. Αποστόλων, στην πόλη της Τιβεριάδος. Επιστροφή το βράδυ στο ξενοδοχείο μας, δείπνο, διανυκτέρευση.

7η Ημέρα, Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018, Σαμάρεια – Ιεριχώ – Ιορδάνης ποταμός

Πρωινό και αναχώρηση για την Σαμάρεια. Μετάβαση στην Ιερά Μονή της Αγίας Φωτεινής, όπου το Φρέαρ του Ιακώβ. Εδώ θα προσκυνήσουμε το σκήνωμα του Αγίου Φιλούμενου. Συνεχίζουμε με την Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου του Χοζεβίτου στο φαράγγι Αινών, στην έρημο της Ιουδαίας. Στη συνέχεια μετάβαση στον Ιορδάνη ποταμό, στο πραγματικό μέρος που βαπτίσθηκε ο Χριστός μας, όπου θα τελεσθεί Αγιασμός και «προαιρετική-συμβολική βάπτιση των προσκυνητών». Αναχωρούμε έπειτα για την Ιερά Μονή του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου, και ακολουθεί η πόλη Ιεριχώ, στην οποία θα επισκεφθούμε το Σαραντάριο Όρος (ανάβαση με τελεφερίκ 14€), τη Μονή του Προφήτου Ελισσαίου, όπου η Συκομωρέα που ανέβηκε ο Ζακχαίος. Ολοκληρώνουμε με την Βηθανία, όπου θα επισκεφθούμε την Ιερά Μονή των Αγίων Λαζάρου και των αδελφών αυτού Μάρθας και Μαρίας. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.

8η Ημέρα, Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018, Βηθλεέμ – Άγιος Σάββας – Σιών

Πρωινή μετάβαση στο σπήλαιο της Γεννήσεως του Χριστού μας, ξενάγηση στη μεγάλη Βασιλική του Ιουστινιανού και προσκύνημα στο ιερό σπήλαιο της γεννήσεως του Χριστού μας. Μετάβαση στο σπήλαιο όπου φυλάσσονται τα οστά των σφαγιασθέντων από τον Ηρώδη νηπίων, σύμφωνα με την παράδοση. Μετάβαση στην Ιερά Μονή των Ποιμένων, για να προσκυνήσουμε το Ιερό σπήλαιο των Ποιμένων. Αναχώρηση για την Ι. Μονή του Αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου, όπου βρίσκεται το Ιερό Σπήλαιο των Τριών Μάγων, μετάβαση έπειτα με τοπικά ταξί στην αυστηρότερη κοινοβιακή μονή, του Αγ. Σάββα του Ηγιασμένου. Συνεχίζουμε για την Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία, την Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού και την Ιερά Μονή του Αγ. Συμεών του Θεοδόχου όπου και ο τάφος του Αγίου στην περιοχή Κατά Μόνας. Θα ολοκληρώσουμε το σημερινό μας προσκύνημα με το όρος Σιών, όπου εκεί πραγματοποιήθηκε ο Μυστικός Δείπνος, η Ψηλάφηση του Θωμά, καθώς και η Επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος κατά την ημέρα της Πεντηκοστής (Υπερώο). Επίσης θα δούμε και τον τάφο του Προφήτη και Βασιλιά Δαβίδ, και τον τόπο, όπου κοιμήθηκε η Παναγία μας (σπίτι Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου). Μετάβαση στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.

9η Ημέρα, Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, Όρος των Ελαιών, Λήδα – πτήση επιστροφής

Πρωινό, μετάβαση στο Όρος των Ελαιών και στον Ναό της Αναστάσεως για ένα τελευταίο προσκύνημα στον Πανάγιο Τάφο του Χριστού μας. Αναχωρούμε για την Λήδα, όπου εδώ θα προσκυνήσουμε τον Τάφου του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρος. Συνεχίζουμε με την αρχαία Ιόππη (την σημερινή Γιάφα), όπου θα μεταβούμε στην Ιερά Μονή των Αρχαγγέλων, η οποία είναι κτισμένη δίπλα στην Μεσόγειο θάλασσα.
Πτήση επιστροφής
Αναχώρηση για το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ. Πτήση στις 19.50 για την Αθήνα, άφιξη στις 21.50 και συνεχίζουμε στις 23.00 για την Θεσσαλονίκη. Άφιξη στις 23.55 στο αεροδρόμιο Μακεδονία.

ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΕ ΔΙΚΛΙΝΟ:
Με αναχώρηση από την Θεσσαλονίκη: €960
Μονόκλινο: + €160
Φιλοδώρημα: €10 για όλο το ταξίδι (υποχρεωτικό)
Κρατήσεις με προκαταβολή €200 το άτομο.

Περιλαμβάνονται:

 • Αεροπορικά εισιτήρια με την Aegean με επιστροφή.
 • Μία αποσκευή μέχρι 23 κιλά και μία χειραποσκευή μέχρι 8 κιλά το άτομο.
 • Διαμονή σε επιλεγμένο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην περιοχή της Βηθλέεμ, στο χωριό των Ποιμένων.
 • Μεταφορές με καινούργια κλιματιζόμενα πούλμαν, όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα.
 • Ημιδιατροφή καθημερινά (πρωινό και δείπνο).
 • Ανάβαση στο Όρος Θαβώρ και στον Άγιο Σάββα με ταξί.
 • Μετάβαση στο Σινά, διαμονή σε ξενοδοχείο 3*, με ημιδιατροφή.
 • Ξεναγήσεις-περιηγήσεις, όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα.
 • Φόροι αεροδρομίων και συνόρων Ισραήλ , καθώς και του Σινά.
 • Έμπειρος αρχηγός – Συνοδός στα προσκυνήματα των Αγίων Τόπων.
 • Ασφάλεια αστικής Ευθύνης, ασθενείας και ατυχημάτων και ΦΠΑ.

Δεν περιλαμβάνονται:

 • Ότι αναφέρεται στο πρόγραμμα σαν προαιρετικό.
 • Ανάβαση με το τελεφερίκ στο Σαραντάριο Όρος €14
 • Bόλτα με πλοιάριο στην Τιβεριάδα €10
 • Γεύμα με ψάρι στην Τιβεριάδα €18

Σημειώσεις

 • Το διαβατήριο πρέπει να λήγει 6 μήνες μετά από την ημερομηνία εισόδου στο Ισραήλ, διαφορετικά πρέπει να εκδοθεί καινούργιο.
 • Φωτοτυπία διαβατηρίου πρέπει να κατατεθεί στο γραφείο μας.
 • Η σειρά του προγράμματος μπορεί να αλλάξει, εφόσον υπάρχουν λόγοι, χωρίς να παραληφθεί κάτι από αυτό.
 • Μία εβδομάδα πριν την αναχώρηση θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες για το Προσκυνηματικό ταξίδι.

« | »