Άγιοι Τόποι και Σινά 25/10-01/11, 8 ημ.


Εκδρομή στους Άγιους Τόπους και το Θεοβάδιστο Όρος Σινα

Άγιοι Τόποι
Οι όροι Άγιοι Τόποι και Σινά αναφέρονται στις περιοχές της Παλαιστίνης,του Ισραήλ και της Αιγύπτου που έχουν ιστορική και θρησκευτική αξία. Από τους πρώτους χρόνους του Χριστιανισμού άρχισαν να συρρέουν στους Αγίους Τόπους ευλαβείς προσκυνητές. Κατά συνέπεια, σιγά σιγά άρχισαν να καθιερώνονται τα προσκυνήματα. Ακόμα και μετά την άλωση της Ιερουσαλήμ από τους Άραβες εξακολουθούσαν ακώλυτες οι αποδημίες των Χριστιανών στους Αγίους Τόπους.
Στα ταξίδια με τον τίτλο «Άγιοι Τόποι» επισκεπτόμαστε τα μέρη που σχετίζονται με την ζωή, την διδασκαλία, τα θαύματα, το πάθος και την ανάσταση του Χριστού. Ταυτόχρονα τα ίδια μέρη σχετίζονται με τους προπάτορες του Χριστού της Παλαιάς Διαθήκης. Οι Άγιοι Τόποι συνδέονται επίσης και με την ίδρυση της πρώτης αποστολικής και μαρτυρικής εκκλησίας. Σε αυτά τα μέρη ήρθε η Αγία Ελένη το 33ο μ.Χ. ως προσκυνήτρια και ίδρυσε εκατοντάδες ναούς και μονές. ‘Έκτοτε καθιερώθηκαν στην παγκόσμια συνείδηση ως οι Άγιοι Τόποι. Από τότε και ως σήμερα η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία κατέχει στην φύλαξη και διακονίας της τα περισσότερα και σημαντικότερα προσκυνήματα των Αγίων Τόπων.

Σινά – Αγία Αικατερίνη
Η Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά (ή Ιερά Μονή του Θεοβαδίστου Όρους Σινά όπως αποκαλείται επίσημα), είναι κτισμένη στις παρυφές του όρους Σινά, στην ομώνυμη χερσόνησο. Η Μονή αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Σύμφωνα με μαρτυρίες, θεωρείται η παλαιότερη χριστιανική μονή στον κόσμο. Όμως και η Ιερά Μονή του Αγίου Αντωνίου κοντά στο Κάιρο, θεωρείται ότι κατέχει ανάλογη διάκριση.
Ιστορικά, η παλαιότερη μαρτυρία για ύπαρξη μοναστικής ζωής στη περιοχή είναι του 381-384 μ.Χ. Επί βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού, ανάμεσα στο 527 και 565, ανεγέρθηκε η μονή στο σημείο που βρίσκονταν η «φλεγόμενη βάτος» του Μωυσή. Το μέρος θεωρείται ιερό για χριστιανούς, μουσουλμάνους και Εβραίους.
Ως απάντηση σε αίτημα μοναχών της μονής για προστασία, η μονή έλαβε από τον Μωάμεθ «ιδιόγραφη υποχρέωση» ή Διαθήκη (Αχτναμέ), επικυρωμένη με το αποτύπωμα της ίδιας της παλάμης του. Αυτή περιγράφει τα δικαιώματα των χριστιανών που ζουν με τους Μωαμεθανούς.
Η βιβλιοθήκη της μονής διατηρεί την δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή χειρογράφων και Κωδίκων της πρωτοχριστιανικής περιόδου, μετά από αυτή του Βατικανού. Ο «Σιναϊτικός κώδικας», που βρίσκονταν αρχικά στη μονή ως τον 19ο αιώνα, τώρα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.
Στο μοναστήρι βρίσκονται επίσης εικόνες, οι παλαιότερες από τις οποίες είναι του 5ου και του 6ου αιώνα. Κατά αυτή τη περίοδο διετέλεσε ηγούμενος της μονής ο άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης ο λεγόμενος «της Κλίμακος».

1η Ημέρα, Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018, Αθήνα – πτήση προς Τελ Αβίβ – Λήδα – Γαλιλαία

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στο γκισέ της Aegean airlines, στις 05.30. Παράδοση αποσκευών και έλεγχος διαβατηρίων. Πτήση για το αεροδρόμιο Ben Gurion του Τελ Αβίβ με την Aegean στις 07.30. Άφιξη στις 09.30. Επιβίβαση στο λεωφορείο μας και αναχωρούμε, για να αρχίσουμε το προσκυνηματικό οδοιπορικό μας από το Μοναστηριακό συγκρότημα του Αγίου Γεωργίου στην Λήδα, όπου θα προσκυνήσουμε τον τάφο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Αναχωρούμε για την περιοχή της Γαλιλαίας στο Βόρειο Ισραήλ. Καθ οδόν, θα ενημερωθούμε από τον ξεναγό μας, για την ιστορία των βιβλικών τόπων. Άφιξη στο Όρος Θαβώρ, όπου έγινε η Μεταμόρφωση του Χριστού μας. Εδώ, θα επισκεφθούμε την Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως, στην οποία θα ανεβούμε με τοπικά ταξί. Στην Κανά, και συγκεκριμένα θα μεταβούμε στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, όπου σύμφωνα με την παράδοση, ήταν το σπίτι του Αποστόλου Σίμωνος του Κανανίτη. Εδώ ο Χριστός μας, τέλεσε το πρώτο θαύμα Του, της «μετατροπής του ύδατος εις οίνον». Επίσκεψη της Καπερναούμ όπου πραγματοποιήθηκαν τα περισσότερα των θαυμάτων του Κυρίου μας. Ακολούθως προαιρετική προσκυνηματική βόλτα στην λίμνη (€10) και προαιρετικό γεύμα με ψάρι της λίμνης Γενησσαρέτ (€18). Καθοδόν θα περάσουμε από το Όρος των Μακαρισμών, όπου ο Κύριός μας έκανε την επί του Όρους Ομιλία και από το σημείο όπου ευλόγησε τους 5 άρτους και τους 2 Ιχθύες με τα οποία έφαγαν και χόρτασαν 5.000 άτομα. Σήμερα ολοκληρώνουμε την προσκυνηματική ημέρα μας με επίσκεψη στην Ιερά Μονή των Αγ. Αποστόλων, στην πόλη της Τιβεριάδος. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας στην περιοχή της Γαλιλαίας, (στην Τιβεριάδα ή στην Ναζαρέτ), δείπνο, διανυκτέρευση.

2η Ημέρα, Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018, Γαλιλαία – Ιερουσαλήμ / Ναός Αναστάσεως

Πρωινό. Στην Ναζαρέτ θα προσκυνήσουμε τον Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, εντός του οποίου, βρίσκεται το πηγάδι στο οποίο ο Άγγελος ανήγγειλε στην Παναγία μας την εγκυμοσύνη και ότι θα γεννήσει τον Θεάνθρωπο Χριστό. Ακολούθως θα μεταβούμε στην Μητρόπολη, όπου και θα συναντηθούμε με τον Μητροπολίτη Ναζαρέτ. Μετάβαση στην αρχαία συναγωγή, στην οποία δίδαξε ο Χριστός μας, κατά την διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, όταν ζούσε στην Ναζαρέτ με την Παναγία μας και τον Άγ. Ιωσήφ. Αναχωρούμε για την Αγ. Πόλη των Ιεροσολύμων, όπου στον Ναό της Αναστάσεως του Χριστού μας, θα έχουμε ένα ευλαβικό προσκύνημα στον Πανάγιο Τάφο του Χριστού μας, στην Αποκαθήλωση, στον Φριχτό Γολγοθά, στον Τόπο της Εύρεσης του Τιμίου Σταυρού, στο σημείο Μη μου Άπτου, στο παρεκκλήσιο του Αγίου Λογγίνου καθώς θα ξεναγηθούμε και σε άλλα προσκυνήματα που βρίσκονται εντός του Ναού της Αναστάσεως. Χρόνος ελεύθερος στην παλιά πόλη. Μεταφορά στο ξενοδοχείο μας στην περιοχή της Βηθλεέμ, χωριό των ποιμένων, τακτοποίηση, δείπνο και διανυκτέρευση.

3η Ημέρα, Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018, Ιεριχώ – Ιορδάνης ποταμός

Πρωινό και αναχώρηση για την Ιερά Μονή της Βηθανίας και τoν Τάφο του Λαζάρου, συνεχίζουμε για την Μονή των Αγίων Γεωργίου και Ιωάννου των Χοζεβιτών, στο φαράγγι Αινών, στην έρημο της Ιουδαίας. Εδώ θα προσκυνήσουμε τα λείψανα των παλαιών οσιομαρτύρων Πατέρων, το σκήνωμα του νέου Αγ. Ιωάννου του Ρουμάνου καθώς και το σπήλαιο στο οποίο κατέφυγε ο Προφήτης Ηλίας. Στη συνέχεια μετάβαση στον Ιορδάνη ποταμό, στο πραγματικό σημείο που βαπτίσθηκε ο Χριστός μας, από τον Τίμιο Πρόδρομο. Θα επισκεφθούμε την Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου παρά του Ιορδάνου ποταμού η οποία ανακαινίσθηκε προσφάτως πλήρως εκ των φθορών. Στις όχθες του Ιορδάνου ποταμού, θα τελεσθεί η ακολουθία του Αγιασμού και θα αναγνωσθούν οι ευχές «τοῦ Ἁγιασμοῦ». Όσοι εκ των προσκυνητών επιθυμούν μπορούν να φορέσουν τον λευκό χιτώνα για την «προαιρετική-συμβολική βάπτιση των προσκυνητών» στον Ιορδάνη ποταμό, ψάλλοντας το τροπάριο «εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε..». Ακολούθως, αναχωρούμε για προσκύνημα στην Ιερά Μονή του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου. Στην Ιεριχώ θα επισκεφθούμε το Σαραντάριο Όρος, όπου ο Χριστός μας έζησε σαράντα ημέρες και νύχτες με νηστεία και προσευχή, προ της ενάρξεως του Σωτηρίου Έργου Του (ανάβαση με τελεφερίκ 15€). Θα ολοκληρώσουμε με προσκύνημα στη Μονή του Προφήτου Ελισσαίου, όπου η βρίσκεται ο κορμός της Συκομωρέας όπου ανέβηκε ο τελώνης Ζακχαίος. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, το βράδυ δείπνο, διανυκτέρευση.

4η Ημέρα Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018, Ναός Αναστάσεως, Βηθλεέμ

Εκκλησιασμός στον Πανάγιο Τάφο στον Ναό της Αναστάσεως του Χριστού μας. Μετάβαση στην κορυφή του Όρους των Ελαιών. Εκεί θα επισκεφτούμε την Ιερά Μονή Γαλιλαίων Ανδρών, όπου θα προσκυνήσουμε στο σημείο όπου έγινε η πρώτη εμφάνιση του Χριστού στους μαθητές μετά την Ανάσταση. Θα περάσουμε από το σημείο όπου έγινε η Ανάληψη του Κυρίου (σήμερα μουσουλμανικό τέμενος) και θα καταλήξουμε στην τοποθεσία «πανόραμα», όπου θα δούμε πανοραμικά όλη την παλιά πόλη των Ιεροσολύμων. Μετάβαση στην Σιών, όπου το Υπερώον, όπου έλαβε χώρα ο Μυστικός Δείπνος, η Ψηλάφιση του Θωμά και η Επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος. Ακολούθως θα μεταβούμε στο σπίτι του Αγίου Ιωάννου , όπου η Παναγίας μας κοιμήθηκε. Ακολούθως αναχώρηση για την Βηθλεέμ, ξενάγηση και προσκύνημα στο Ιερό Σπήλαιο της Γεννήσεως, καθώς και στο σπήλαιο με τα ιερά λείψανα των σφαγιασθέντων από τον Ηρώδη νηπίων και επίσκεψη στο Σπήλαιο του Αγίου Ιερώνυμου. Συνεχίζουμε για να επισκεφθούμε την Ιερά Μονή του Αγ. Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου, όπου βρίσκεται το Ιερό Σπήλαιο των Τριών Μάγων. Ακολουθεί έπειτα το προσκύνημά μας με τοπικά ταξί στην ασκητική Κοινοβιακή Λαύρα, του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου. Τέλος θα προσκυνήσουμε τους τάφους των Ποιμένων, στην Ιερά Μονή των Ποιμένων, Μετάβαση και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο στην Βηθλεέμ, δείπνο και διανυκτέρευση.

5η Ημέρα, Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018, Βηθλεέμ- Νεκρά Θάλασσα – Σινά (Αγία Αικατερίνη)

Πρωινό. Νωρίς το πρωί επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση για το Θεοβάδιστο Όρος Σινά και την Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης. Περνάμε από την Νεκρά θάλασσα (στάση) και βαδίζοντας κατά μήκος της, φθάνουμε στην συνοριακή πόλη Εϊλάτ, στον κόλπο της Άκαμπα, δίπλα στην Ερυθρά θάλασσα. Προαιρετική επίσκεψη στο μοναδικό στον κόσμο υποθαλάσσιο ενυδρείο του Εϊλάτ στην Ερυθρά θάλασσα. Διέλευση συνόρων Εϊλάτ και Τάμπας. Η διαδρομή μας είναι μοναδική σε ομορφιά, μέσα στην χρωματιστή έρημο του Σινά με τους γραφικούς Βεδουίνους. Φθάνουμε στην ιστορική Μονή της Αγίας Αικατερίνης, η οποία είναι χτισμένη στους πρόποδες του Όρους του Μωυσέως και σε υψόμετρο 1.570 μέτρων. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο εντός της Ιεράς Μονής. Παρακολούθηση του εσπερινού. Οι Σιναΐτες Πατέρες θα μας ξεναγήσουν και θα προσκυνήσουμε τα λείψανα της Αγ. Αικατερίνης, το παρεκκλήσιο της «φλεγόμενης και μη καιόμενης Αγίας Βάτου», το πηγάδι του Ιοθώρ, το Οστεοφυλάκιο και θα θαυμάσουμε στο μουσείο της Μονής σπάνιες εικόνες εγκαυστικής τέχνης και εκκλησιαστικά κειμήλια. δείπνο, διανυκτέρευση. Για όσους μπορούν και επιθυμούν, ανάβαση στην Αγία Κορυφή (2.280μ.), εκεί που ο Μωυσής έλαβε τις 10 εντολές και από όπου η ανατολή του ηλίου πάνω από την έρημο και τα άγρια βουνά προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα.

6η Ημέρα, Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018 Μονή Αγίας Αικατερίνης – Επιστροφή στην Ιερουσαλήμ

Στο κέντρο αυτό του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας η παρακολούθηση της κατανυκτικής Ακολουθίας θα είναι μια αξέχαστη εμπειρία, στο Καθολικό της Ι. Μονής της Αγ. Αικατερίνης. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, πρωινό και αναχώρηση για τα σύνορα με το Ισραήλ. Πριν τα σύνορα με το Ισραήλ, θα κάνουμε μία στάση σε καταυλισμό Βεδουίνων, προκειμένου να τους γνωρίσουμε από κοντά και να πάρουμε ένα καφέ μαζί τους. Διέλευση των συνόρων και με διάφορες στάσεις (Νεκρά θάλασσα), άφιξη στο ξενοδοχείο μας στην Ιερουσαλήμ, τακτοποίηση, δείπνο, διανυκτέρευση.

7η Ημέρα, Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018, Ιερουσαλήμ

Πρωινό. Μετάβαση στο Πατριαρχείο, όπου θα συναντηθούμε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο τον Γ. Εδώ, θα επισκεφθούμε και τον Πατριαρχικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και θα συνεχίσουμε για τις Ιερές Μονές που βρίσκονται εντών της παλαιάς πόλης, της Μεγάλης Παναγίας, του Τιμίου Προδρόμου, της Παναγίας Σαιδανάγια. Χρόνος ελεύθερος για προσκύνημα στον πανάγιο Τάφο. Ακολούθως θα διαβούμε την Οδό του Μαρτυρίου με τις σχετικές στάσεις που αναφέρονται στα Ευαγγέλια και τις παραδόσεις και θα φτάσουμε για προσκύνημα στο Πραιτόριο, την Φυλακή του Χριστού. Συνεχίζουμε για το Λιθόστρωτο, όπου έγινε η δίκη του Χριστού, και Προβατική Κολυμβήθρα. Προσκύνημα στον Οίκο Ιωακείμ και Άννας (των γονέων της Παναγίας μας) όπου γεννήθηκε η Παναγίας μας. Θα διαβούμε την Πύλη των Λεόντων και θα βγούμε έξω από τα τείχη της Παλιάς Πόλης προς τους πρόποδες του Όρους των Ελαιών όπου βρισκόταν η «Γεθσημανή τω χωρίω». Θα προσκυνήσουμε στο Ναό και στον Τόπο Λιθοβολισμού του Πρωτομάρτυρα Στεφάνου. Έπειτα θα πάμε στον Ιερό Ναό της Γεθσημανής, όπου θα προσκυνήσουμε τον Τάφο της Παναγίας μας, καθώς και τους Τάφους των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννας και του Μνήστορος Ιωσήφ και την εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισας . Εκεί θα επισκεφτούμε και τον κήπο της Γεθσημανής, όπου βρίσκεται ο Τόπος της Προδοσίας και ο Βράχος της Αγωνίας, έχοντας απέναντί μας την Κοιλάδα του Ιωσαφάτ. Μετάβαση στο ξενοδοχείο μας στην Ιερουσαλήμ, δείπνο, διανυκτέρευση.

8η Ημέρα, Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018 Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού – Τείχος των Δακρύων – Όρος του Ναού – Πτήση Επιστροφής

Πρωινό. Όσοι επιθυμούν μπορούν να μας ακολουθήσουν σε μία επίσκεψη στο τείχος των Δακρύων και στο Όρος του Ναού, όπου την βιβλική εποχή ήταν κτισμένος ο ναός του Σολωμόντος πριν τις μεγάλες καταστροφές του. Χρόνος ελεύθερος στον Πανάγιο Τάφο για ένα τελευταίο προσκύνημα. Συνεχίζουμε με προσκύνημα στην Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού, όπου κατά την παράδοση φυτεύτηκε από τον Δίκαιο Λωτ το τρισύνθετο δέντρο από το οποίο έγινε το Τίμιο Ξύλο και στην Ιερά Μονή Αγίου Συμεών του Θεοδόχου, όπου βρίσκεται και ο τάφος του Αγίου. Δείπνο, διανυκτέρευση.
Πτήση Επιστροφής
Αναχώρηση για το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ. Πτήση στις 19.30 για Αθήνα και άφιξη στης 21.30.

 

ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΕ ΔΙΚΛΙΝΟ:
Με αναχώρηση από την Αθήνα: €965
Μονόκλινο: + €250
Φιλοδώρημα: €12 για όλο το ταξίδι (υποχρεωτικό)

Κρατήσεις με προκαταβολή €200 το άτομο.

Περιλαμβάνονται:

 • Αεροπορικά εισιτήρια με την Aegean με επιστροφή.
 • Διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 4 αστέρων στην Γαλιλλαία, στην Βηθλεέμ και στην Ιερουσαλήμ.
 • Μεταφορές όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα με καινούργια κλιματιζόμενα πούλμαν.
 • Ημιδιατροφή καθημερινά.
 • Ανάβαση στο Όρος Θαβώρ με ταξί.
 • Μετάβαση στον Άγιο Σάββα.
 • Ξεναγήσεις-περιηγήσεις, όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα από Ιερωμένο του Πατριαρχείου.
 • Φόροι αεροδρομίων και συνόρων Ισραήλ και Αιγύπτου (περιλαμβάνεται και ο νέος φόρος).
 • Είσοδος στο Προτεκτοράτο του Σινά.
 • Η μετάβαση στο Σινά.
 • Η διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο εντός της Ιεράς Μονής 3* με ημιδιατροφή.
 • Έμπειρος αρχηγός – Συνοδός στα προσκυνήματα των Αγίων Τόπων και του Σινά.
 • Ασφάλεια αστικής Ευθύνης και ΦΠΑ.
 • Ασφάλεια ατυχημάτων και ασθενείας.

Δεν περιλαμβάνονται:

 • Ό,τι αναφέρεται στο πρόγραμμα σαν προαιρετικό
 • Ανάβαση με το τελεφερίκ στο Σαραντάριο Όρος €15
 • Προαιρετικό γεύμα με ψάρι στην Τιβεριάδα €18
 • Προαιρετική προσκυνηματική περιήγηση με πλοίο στην Τιβεριάδα θάλασσα €10.

Σημειώσεις:

 • Το διαβατήριο πρέπει να λήγει 6 μήνες μετά από την ημερομηνία εισόδου στο Ισραήλ, διαφορετικά πρέπει να εκδοθεί καινούργιο. Φωτοτυπία διαβατηρίου πρέπει να κατατεθεί στο γραφείο μας.
 • Η σειρά του προγράμματος μπορεί να αλλάξει, εφόσον υπάρχουν λόγοι, χωρίς να παραληφθεί κάτι από αυτό.
 • Μία εβδομάδα πριν την αναχώρηση θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες για το Προσκυνηματικό ταξίδι.
 • Αγρυπνία στον Ναό της Αναστάσεως, θα γίνει, εφόσον υπάρχει δυνατότητα, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

 


« | »